Takaisin

Terveydenhuolto tiedottaa

Rokotuksista

Kaikkia rokoteannoksia on edelleen tarjolla terveysasemilla ajanvarauksella. Varsinkin ikäihmisiä suositellaan ottamaan kolmas tehosterokote. Lähes kaikki sairaalahoitoon joutuneet ovat olleet rokottamattomia. THL suosittaa kolmansia annoksia nyt myös 12-17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille. Neljänsiä rokoteannoksia annetaan tämänhetkisen tiedon mukaan vasta syksyllä, todennäköisesti ikäihmisille ja riskiryhmiin kuuluville.

Nyt on saatavana uutta aiemmista poikkeavaa proteiinirokotetta Nuvaxovidia, josta annetaan 2 annosta. Ne yli 18-vuotiaat henkilöt, jotka eivät ole lääketieteellisistä syistä voineet ottaa mRNA-rokotteita tai eivät ole niitä muuten halunneet ottaa, voivat ilmoittaa halukkuutensa tämän uuden rokotteen ottamiseen osastonhoitajille. Järjestämme erillisen rokotuspäivän heille.

Testaaminen ja sairauslomat

THL:n ohjeiden mukaan tärkeää on, että hengitystieoireiset henkilöt jäävät pois työstä ja muista tilaisuuksista, jossa voisivat muita ihmisiä altistaa. Lieväoireisille riittää koronan varmistaminen kotitestillä. Positiivinen kotitestitulos edellyttää 5 päivän eristäytymistä eli muiden ihmisten tapaamista on vältettävä, kauppaan, harrastuksiin tms. ei saa lähteä.

Terveydenhuollossa testataan/varmistetaan kotitestin tulos vaikeaoireisilta, riskiryhmiin kuuluvilta (iäkkäät ja sairaat), raskaana olevilta ja sote-henkilöstöltä.

Tartuntatautipäivärahan saamiseen riittää nyt sairaanhoitajan tai lääkärin kirjoittama todistus koronasta. Se edellyttää terveydenhuollossa tehtyä positiivista testiä ja voidaan kirjoittaa niille, jotka altistaisivat työssään muita henkilöitä, ei siis esim. yksin työskenteleville tai etätyötä tekeville. Nämä todistukset pitäisi ensijaisesti saada työterveyshuollosta tai yksityiseltä, mutta koska ne alueellamme ovat vaikeasti saavutettavissa, hoidamme testauksen ja todistukset terveysasemilla.