Terapeuttinen hoitoympäristö

Terapeuttinen hoitoympäristö

KYS Psykiatria -talon sisätilojen suunnittelun keskiössä ovat tilojen käyttäjien, potilaiden ja työntekijöiden tarpeet. Sisustussuunnittelun tavoitteena on luoda kotoisa, luonnonläheinen ja sisäväreiltään monipuolinen hoito -ja työympäristö. Kauniit ja viihtyisät tilat tukevat potilaan hoitoa. Psykiatriatalon sisustussuunnittelusta vastaa Raami Arkkitehdit Oy. 

Psykiatriatalon sisustussuunnittelun ohjenuorana on Ilo–sisustuskonsepti. Innoitusta suunnitteluun on saatu syksyn värikkäästä luonnosta. Inspiraatiota konseptiin on ammennettu heleän läpikuultavista lasipinnoista ja ruskan kynnyksellä keikkuvasta vaahterasta. Vaahterasta, jonka alaoksat ovat vihreiden lehtien peitossa, mutta runkoa ylöspäin kivutessa lehtien värit ovat muuttuneet jo oranssin ja keltaisen sävyisiksi. Sieltä täältä lehtien lomasta pilkistää pala sinistä taivasta vaaleiden pilvenhattaroiden kehystämänä. Läpikuultavat lasipinnat päästävät lävitseen valoa. Valoa, joka tuo tullessaan elämän rytmin, vuorokauden vaihtelut.

Ilo-sisustuskonsepti perustuu kerroskohtaiseen väriajatteluun. Rakennuksen jokaisella kerroksella on oma tunnusomainen värinsä, kuten loppukesän vaahterallakin on eriväriset lehtensä. Tähän kerrokselle tunnusomaiseen väriin voi törmätä esimerkiksi tarkkaillessaan osastojen ovia, sekä laattojen ja seinien tehostevärejä. Kerroskohtaisen väriajattelun tavoitteena on helpottaa potilaiden suunnistamista ja liikkumista rakennuksessa. 

Rakennuksessa käytettävät värit ovat heleitä ja optimistisia. Värikkäillä laatta- ja kiintokalusteratkaisuilla on tiloihin haluttu luoda positiivisia visuaalisia yksityiskohtia. Kokonaisuutta rauhoittaa väliovissa ja kiintokalusteissa käytetty vaalea saarnilaminaatti yhdessä seesteisten lattiamateriaalien kanssa. Luontoelementit on haluttu tuoda sisälle rakennukseen. Luontoaiheita voi havaita rakennuksessa esimerkiksi laatta- ja seinäpinnoissa. 


Valoisa pääaula toivottaa tulijan tervetulleeksi. Havainnekuva Raami Arkkitehdit Oy.

Pääaulassa koko seinän mittainen lasiseinä häivyttää ulko- ja sisätilan rajaa. Sisääntuloalueella on kiinnitetty huomiota opastamiseen ja ihmisten viihtyvyyteen. Pääaulan kahvila tarjoaa viihtyisät puitteet niin asiakkaille, vierailijoille kuin henkilökunnallekin. 

Psykiatriatalon odotustilat rajautuvat käytävistä vehreinä alueina. Seinistä ja lattioista löytyy väriä sekä seiniltä taidetta. Vastaanottohuoneiden sisustus on harmoninen. Tilojen kiintokalusteista löytyy saarnilaminaatti ja seiniltä ripaus väriä. 

Kodinomaiset tilat lisäävät viihtyisyyttä

Psykiatriatalon kaikki potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita. Potilashuoneet on sijoitettu rakennuksen ulkoseinille siten, että jokaisesta huoneesta löytyy ulkoikkuna. Tällaisella suunnitteluratkaisulla on varmistettu, että jokaiseen potilashuoneeseen tulvii luonnonvaloa. Valon lisäksi huoneiden akustiikkaan, pintamateriaaleihin ja turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Akustiikkalevyillä pyritään rauhoittamaan potilashuoneiden äänimaailmaa. 

Kiintokalusteissa käytetty saarnilaminaatti tuo tilaan pehmeyttä ja kodinomaisuutta. Iloa tiloihin tuo tehosteseinävärit sekä potilashuoneen että kylpyhuoneen puolella. Potilashuoneista löytyy myös magneettitussitaulut johon potilas voi kiinnittää esimerkiksi itselleen tärkeitä valokuvia. On tutkittu, että etenkin pidemmillä hoitojaksoilla on tärkeää, että potilas voi vaikuttaa oman huoneen viihtyvyyteen. 

Myös osastojen olohuone ja ruokailutilojen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota tilojen viihtyisyyteen ja sosiaalistavaan luonteeseen. Näissä tiloissa katseenvangitsijoina toimivat luontoaiheiset valokuvatapetit ja värikkäät kiintokalusteet. Oleskelualueet on rajattu käytäväalueilta eri värisellä lattiamateriaalilla. 

Teksti: Sisustusarkkitehti Sara Hukka, Raami Arkkitehdit Oy