Takaisin

Meillä ja muualla

Uutta sairaalaa suunnitellessa ei kannata yrittää itse keksiä pyörää uudelleen. Suomessa on käynnissä tai käynnistymässä useita suuria sairaalahankkeita ja eri sairaalat jakavat mielellään tietoa omista kokemuksistaan. Uuden Sydämen koko suunnitteluväellä olemme käyneet tutustumassa muun muassa Vaasan, Kajaanin ja Oulun projekteihin. Nämä toteutetaan samankaltaisella allianssimallilla kuin meidän projekti. Lisäksi olemme käyneet pienemmillä joukoilla mm. Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Helsingissä sekä Tukholman Nya Karolinskassa.

Kaikkia asioita ei voi eikä kannata kopioida muualta, mutta monet sairaalasuunnittelun periaatteet ovat yleistettävissä myös muihin hankkeisiin. Käytimme omassa projektissamme hyvin paljon aikaa potilashuoneen ja sen WC-huoneen suunnitteluun. WC-pönttöjen sijoittelupalapelistä tuli jo jonkinlainen sisäinen vitsi. Nyt, kun potilashuoneen fyysinen mallitila on valmistunut, niin voimme olla varsin tyytyväisiä tehtyihin ratkaisuihin. Toisaalta muualla on kovin samankaltaisia ratkaisuja, joten olisiko tässäkin voinut jo aiemmin ottaa mallia muualta. Kyllä varmasti.

Myös Kuopiossa käy vieraita muista sairaaloista säännöllisesti. Usein vierailukohteena on hienot ”uutuutemme” Kaarisairaala, Sädesairaala sekä päivystyspoliklinikka. Mutta kaikki vieraat haluavat kuulla myös Uusi Sydän -projektista. Kiinnostus on ollut suurta ja vierailijat ovat arvostaneet työskentelytapaamme ja suunnitelmiamme.

Kansainväliset esimerkit uusista sairaaloista esimerkiksi Ruotsissa tai Hollannissa eivät sinällään suoraan sovi meille malleiksi, sillä valitettavasti käytettävissä oleva budjetti on Suomessa usein eri tasolla. Esimerkiksi Nya Karolinska maksoi laskutavasta riippuen noin kaksi miljardia euroa. Uuden Sydämen budjetti on tästä alle kymmenesosa. Suunnittelussa palkitsevaa onkin keksiä ratkaisuja, jotka ovat tyylikkäitä ja toimivia, mutta silti järkevillä kustannuksilla toteutettuja.

Ja vaikka priimaa halutaan tehdä, niin aina joudumme tekemään myös kompromisseja. On myös syytä muistaa, että aina ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolen. Se voi olla aivan yhtä kuivunutta sielläkin...

Harri Hyppölä, hankejohtaja