Murupolku

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia KYS Uusi Sydän 2025 -projektia ja Uusi Sydän allianssia koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mistä rakennushankkeen nimi, Uusi Sydän, tulee?

Rakennushankkeen nimi "KYS Uusi Sydän 2025" tulee siitä, että uusi rakennus tulee keskelle sairaala-alueen ydintä, sen sydämeen. Uudessa Sydämessä sijaitsevat jatkossa sairaalan vuodeosastot ja lisäksi kaikki radiologian kuvantamistilat. Rakennuksen alakerroksiin tulee myös laajoja poliklinikkatiloja mm. medisiinisen keskuksen ja neurokeskuksen käyttöön. Lisäksi uusiin tiloihin sijoittuu täysin uusittu, viiden salin sydäntoimenpideyksikkö sekä kuntoutuksen päiväsairaalan tilat sekä Itä-Suomen biopankki. Uusi Sydän on siis monipuolinen rakennus, joka tulevaisuudessa mahdollistaa potilaiden laadukkaan hoidon asianmukaisissa tiloissa. Hankekokonaisuus valmistuu v. 2025.

Milloin rakentaminen alkaa ja milloin hanke valmistuu?

KYS Uusi Sydän 2025 -projektin työt käynnistyivät tammikuun puolivälissä 2018 vanhan teho-osastorakennuksen purkutöillä. Purkutöillä tehtiin tilaa Uusi Sydän -rakennushankkeen ensimmäiselle vaiheelle, jonka maanrakennustyöt käynnistyvät maaliskuussa 2018. Vaiheittain etenevä hankekokonaisuus valmistuu v. 2025.

Paljonko ovat hankkeen kustannukset?

Hankkeen kustannusarvio on 164 milj. euroa.

Miten allianssimalli eroaa perinteisistä urakkamalleista?

Perinteisissä urakkamalleissa hankkeen hyödyt ja riskit erotellaan tilaajan ja tuottajan kesken. Allianssimallissa tilaaja ja tuottajat kuuluvat samaan projektiorganisaatioon ja jakavat hankkeen riskit sekä säästöt. Näin varmistetaan, että kaikki työskentelevät yhteisten tavoitteiden eteen.

Allianssimallissa kaikkiin kysymyksiin haetaan eri osapuolten yksimielinen päätös. Yhteistyömallin ansiosta hankkeessa voidaan myös sujuvammin jalostaa ideoita, jotka poikkeavat alkuperäisistä suunnitelmista.

Mikä on Big Room?

Big Room on sekä työskentelytapa että fyysinen tila, jossa hankkeen eri osapuolet, kuten suunnittelijat, tilaajan edustajat, käyttäjät, muut asiantuntijat, päätoteuttaja jne. kokoontuvat työskentelemään yhteiseen tilaan säännöllisin väliajoin. Big Room voi olla myös virtuaalinen työskentelytila.

Big Roomin tavoitteena on tehostaa suunnittelu- ja rakentamisprosessia edistämällä tiedonkulkua ja osallistamalla kaikki hankkeeseen liittyvät osapuolet. Uusi Sydän -allianssissa yhteistä työskentelyä on pääsääntöisesti kahtena päivänä viikossa KYSillä sijaitsevassa fyysisessä Big Room -tilassa ja etukäteen valmistelluissa työpajoissa on keskimäärin n. 15-20 henkilöä kerrallaan. Big Room mahdollistaa suurten kokousten lisäksi myös pienryhmä- sekä itsenäisen työskentelyn.

Jäikö kysymyksesi yhä ilman vastausta?

Otathan meihin yhteyttä!