Sisältöjulkaisija

Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Kierrätyksen iloa uusilla jäteastioilla

3.6.2021
Sydänosasto koekäyttää KYSin uusia jätteiden kierrätysastioita. Jäteastiat saatiin osastolle KYS Uusi Sydän 2025 –projektin kautta. Osaston uudet, alkuvuonna 2020 valmistuneet tilat mahdollistavat jätteiden kierrättämisen aiempaa paremmin.  Ensimmäiset versiot osastolle koekäyttöön...
Lue lisää
3.6.2021 Uutinen

Kierrätyksen iloa uusilla jäteastioilla

Teksti: Kristiina Nerg

Sydänosasto koekäyttää KYSin uusia jätteiden kierrätysastioita. Jäteastiat saatiin osastolle KYS Uusi Sydän 2025 –projektin kautta. Osaston uudet, alkuvuonna 2020 valmistuneet tilat mahdollistavat jätteiden kierrättämisen aiempaa paremmin. 

Ensimmäiset versiot osastolle koekäyttöön tarjotuista jäteastioista olivat osaston tarpeisiin liian isot ja kömpelöt. Nykyinen, kuvassa näkyvä malli sen sijaan on mieleinen. – Nämä jäteastiat miellyttävät silmää ja ovat toiminnaltaan käytännöllisiä ja hygieenisiä. Jäteastian kannen voi avata polkaisemalla ilman, että kosket siihen kädelläsi. Nämä ovat myös kooltaan osaston tarpeisiin sopivia jäteastioiden tyhjennysvälikin huomioiden, kertoo osastonhoitaja Niina Nurmi-Juvonen (kuvassa).  

Sydänosaston taukotilaan on sijoitettu kolme kahden säiliön jäteastiaa. Henkilökunnasta moni lounastaa osaston taukotilassa, mikä tuottaa monenlaista jätettä kierrätettäväksi. Osastolla kierrätetään biojätteet, kuitukartongit, pahvi, lasi, metalli ja polttokelpoiset sekajätteet. Muovijätteiden kierrätysmahdollisuuttakin on pohdittu. 

Sydänosaston viihtyisissä ja avarissa tiloissa on jätteiden käsittely huomioitu jo rakennusvaiheessa KYS Uusi Sydän 2025 -projektissa. Osaston tiloista löytyy jätekuilu ja tilaa on myös pahvien keräykseen. Kaikelle osastolla syntyvälle jätteelle on oma lajittelupaikkansa. Osastolle nimetty oma jätevastaava huolehtii siitä, että jätteiden kierrätys toimii sovitusti ja kouluttaa myös uudet työntekijät ja opiskelijat käsittelemään jätteet oikein. 

- Jätteiden kierrätys on tätä päivää, ja näillä uusilla astioilla jätteiden lajittelu ja kierrätys onnistuvat mainiosti, toteaa Nurmi-Juvonen ja kannustaa KYSin muistakin yksiköitä panostamaan jätteiden kierrätykseen:

 – Kierrätämme jätteet kotonamme, joten miksemme tekisi sitä myös työpaikalla! 

 

Systemaattista kierrätystä jo 27 vuotta

Jätteitä on lajiteltu ja kierrätetty KYSissä systemaattisesti pitkään, lähes kolmen vuosikymmenen ajan nykyistä edeltäneen Jätelain alusta alkaen. Jätteiden lajittelu ja kierrätys KYSissä pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n valtakunnalliseen jätesuunnitelmaan, jonka mukaan kuntien, asukkaiden ja muiden julkisorganisaatioiden tulee sitoutua vähentämään jätteen määrää ja haitallisuutta omassa toiminnassaan. 

- KYS ohjeistaa Jäteohjeissa yksiköilleen jätteiden lajittelua ja kierrätystä, mutta yksiköt itse päättävät toimintatavasta. Annettua ohjeistusta tulee toki noudattaa, kertoo KYSin ympäristöpäällikkö Jukka Collan

Sairaanhoitopiirin toiminnan energiatehokkuutta, kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista, jätteiden kierrätystä ja henkilöstön ympäristötietoisuutta kuvataan vuosittain julkaistavassa Ympäristökertomuksessa. 

Ympäristökertomuksen mukaan jätteiden kokonaismäärä laski vuonna 2020 edellisvuoteen nähden, mutta verrattuna toteutuneiden hoitojaksojen ja hoidettujen potilaiden määrään niiden suhteellinen osuus nousi. Jätteiden kokonaismäärään sisältyy sekajäte, jonka määrä edellisvuoteen verrattuna nousi 19 %. Sekajätteen määrä suhteessa muihin jätteisiin vähenee, jos jätteitä lajitellaan ja kierrätetään tehokkaasti.  

- KYSissä toimi aiemmin aktiivinen ympäristöyhdyshenkilöverkosto. Verkoston kautta jätteiden lajittelun ja kierrätyksen hyvät toimintamallit ja ohjeistus jalkautuivat yksiköihin. Tämä verkosto pitäisi saada herätettyä uudelleen henkiin, jotta jätteet tulisi kierrätettyä entistä paremmin, toteaa ympäristöpäällikkö Jukka Collan. 

 

Lisätiedot: 
Ympäristöpäällikkö Jukka Collan, jukka.collan@kuh.fi 

 

 

Kaikki ajankohtaiset