Takaisin

Koronakevät ja kesälomien tuurailua

Blogin kirjoitusvuorossa on KYS Uusi Sydän 2025 -projektin projekti-insinööri Titta Haatainen KYSin kiinteistöhallinnosta.

Maaliskuussa 2020 maailma mullistui melkoisesti. Maaliskuun alkupuolella alkoi pitkän, pimeän ja raskaankin talven jälkeen odotettu loma ja matka Gran Canarialle, Arguineguíniin. Kohteeseen päästiin mukavasti ja kaikki näytti oikein hyvältä lomaa silmällä pitäen. Sääennuste lupaili reilua kahtakymmentä astetta ja aurinkoista.

Pari päivää kohteessa oltuamme koronatilanne maailmalla paheni pahenemistaan. Neljäntenä lomapäivänä Espanja julisti ulkonaliikkumiskiellon, jota alettiin myös Kanarialla noudattaa sekä valvoa. Seuraavana päivänä hotellin allasalueet menivät kiinni. Loma alkoi tuntua hiukan ahdistavalta. Onneksi tällä kertaa olimme sattuneet valitsemaan lomakohteeksi ison hotellin puolihoidolla ja matka oli varattu matkatoimiston kautta. Siitä alkoi sitten odottelu. Matkatoimisto yritti kuumeisesti saada paluumatkaa aikaistettua, mutta Espanja ei antanut ylimääräisiä laskeutumislupia kohteeseen. Vielä seitsemäntenä lomapäivänämme meillä oli tieto, että vasta viikon päästä palaamme kotiin. Jos silloinkaan, Espanja uhkaili tässä vaiheessa sulkea ilmatilansa kokonaan. Kuitenkin tuona iltana illallisella tuli puhelu matkatoimistosta ja ilmoitus, että seuraavana yönä lennämme Suomeen.

Kotiin palattua elämä on ollut kovin erilaista, mihin aiemmin on tottunut. Reissun jälkeen seurasi tietenkin kahden viikon karanteeni ja senkin jälkeen oli vahva suositus pysyä etätöissä, jos se suinkin vaan on mahdollista. Allianssin tiivis ja läheinen yhteistyö ja yhdessä tekeminen muuttui Teams-palavereiksi. Puhelimessa alkoi tulla vietettyä paljon enemmän aikaa kuin aiemmin.

Projektissa ja työmaalla tämä yllättäen pahentunut koronatilanne otettiin heti käsittelyyn asian vaatimalla vakavuudella. Kaikki palaverit siirrettiin etäpalavereiksi ja työmaalle tehtiin ohjeistus paremman hygienian noudattamisesta sekä työmaan toimintoja sijoiteltiin erilleen toisistaan. Tätä ohjeistusta on nyt noudatettu kevät ja kesä ja samalla ohjeistuksella mennään ainakin elokuun loppuun saakka, tilanteen niin vaatiessa pidempäänkin.

Positiivinen yllätys tässä kaikessa hässäkässä on ollut se, miten hyvin etätyöt ja etäpalaverit ovat hoituneet ja toimineet. Sekä kyllähän aikaa myös tuntui olevan vuorokaudessa paljon aiempaa enemmän, kun ei enää tarvinnutkaan istua kahta tuntia päivässä autossa työmatkoja ajellen ja muutoinkin kaikki ylimääräinen liikkuminen väheni ihan minimiin.

Miinuspuolina sitten taas oli fyysisen kanssakäymisen ja päivittäisen ajatusten vaihdon loppuminen työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tämä tuntui siltä, niin kuin maailma olisi alkanut kutistua ja oma ajatusmaailma laiskistua ja kaventua.

Tämä ylimääräinen aika ja energia alkoivat kevään kuluessa etsiä purkautumisreittejään. Pyörittelin mielessäni mitä moninaisempia projekteja ja aktiviteetteja. Luin paljon, tein ruokaa paljon, mutta kaipasin enemmän. Sitten huomasin, kun monet oppilaitokset mainostivat poikkeusolojen takia muuttaneensa kaikki loppuvuoden opinnot ilmaisiksi. Aloin opiskella avoimessa AMK:ssa mm. asiantuntijuus- ja esimiestoimintaa, lean-johtamista sekä projekti- ja innovaatiotoimintaa. Parin ensimmäisen kurssin jälkeen huomasin hamuavani aina vaan lisää mielenkiintoisia kursseja. Ihan jännityksellä odotan, miten tämä opiskeluinto säilyy talven tullen.

Vielä isompi poikkeusajan tulos on se, että päädyin ostamaan hevosen. Lapsena haaveilin omasta ponista tai hevosesta, mutta eihän siihen koskaan ollut rahaa tai muuten mahdollisuutta. Aikuisena ymmärsin, ettei minun ole mitään järkeä omistaa hevosta, koska meidän tallilla on niin hienot ratsastuskouluhevoset, millä ratsastaa. Mutta näin vaan olen tällä hetkellä 8-vuotiaan puolalaisen ruunan omistaja.

Olen aina tykännyt pitää kesälomani elokuussa. Niin tänäkin vuonna. Sehän tarkoittaa sitten sitä, että saan heinäkuun aikana tuurata monia työkavereita mitä moninaisemmissa tehtävissä. Tänäkin kesänä olen toiminut tuuraajana muun muassa taideasiantuntijan, suunnittelukoordinaattorin ja projektipäällikön tehtävissä. Mielenkiintoisimpia tuurauksia ovat ehdottomasti sellaiset, jotka menevät edemmäs omasta normaalista työstä ja osaamisalueesta. Taideasiantuntijana olen päässyt kokemaan mielenkiintoisia asioita, joihin en varmastikaan normaalisti projekti-insinöörinä olisi törmännyt. Olen esimerkiksi etsinyt kuumeisesti Pyhän Sebastianin unta sekä sijoituspaikkaa Elämänliekille.

Nyt minun on aika poistua omalle kesälomalleni. Syksyllä nähdään, tuleeko koronasta odotettu toinen aalto ja jos tulee, niin kuinka voimakkaana. Tuleva talvi näyttänee sen, mikä on jatkossa uusi normaali. Millä tavoin ja missä laajuudessa etätyöt jatkuvat ja jääkö jotain rajoituksia pysyvästi voimaan.

Nautitaan nyt vielä jäljellä olevasta kesästä. Meitä hevoseni kanssa odottaa ainakin kesäloman mittainen kuntokuuri.

Titta Haatainen, projekti-insinööri